- Cu ce activități creative pot fi atrași elevii în învățarea online
- Metode creative de predare online
- Ce activități creative se pot face online în învățământul primar
Bune practici învățate în primul webinar Școala pe net – „De vorbă cu profesorii în sala de-acasă”
Primul webinar De vorbă cu profesorii în sala de-acasă a fost o sursă valoroasă de inspirație pentru felul în care pot fi atrași și implicați copiii în diferite activități, chiar dacă procesul educațional se desfășoară la distanță.
Ne-au împărtășit din experiența lor Ana Clara Grecu (Liceul Tehnologic Carol I, Valea Doftanei), Diana Gheorghe (Școala Gimnazială George Emil Palade, Ploiești) și Alina Buduleanu (Școala Gimnazială nr. 29, Galați), trei învățători din comunitatea Îndreptar Digital.
Elevii Anei Grecu sunt deja nerăbdători când se apropie ora de conectare pe Zoom și trimit mesaje pe grupul de Whatsapp cu numărul de minute rămase până la ora întâlnirii. Acest lucru arată nevoia lor de a fi împreună. Chiar de la prima sesiune copiii s-au ajutat între ei atunci când au apărut dificultăți tehnice. Orele încep cu un salut sau un compliment și continuă cu activități de învățare și de conectare cu elevii. Au învățat să lucreze online și în grupuri mici în Zoom, prilej cu care s-au cunoscut mai bine și au devenit mai deschiși să colaboreze cu orice coleg. Au recapitulat părțile de vorbire, au exersat la matematică prin provocări Kahoot, au vizitat virtual Muzeul Aviației și Muzeul Antipa, au desenat, au citit și au recomandat cărți și s-au conectat într-o întâlnire online cu o altă clasă. ”Noi nu doar învățăm, noi stăm mult de vorbă și împărtășim ce facem. Este important că suntem împreună, cred că asta contează cel mai mult în perioada pe care o trăim acum să le arătăm că ne pasă și că vrem să ne conectăm cu ei”, ne învață Ana Clara Grecu.
De la Diana Gheorghe am aflat idei și activități deosebite pentru Săptămână Altfel online, așezate cu măiestrie de elevii ei de clasa a IV-a într-un jurnal al săptămânii realizat cu ajutorul platformei Padlet. Au vizitat virtual Muzeul Antipa, și-au exprimat părerile despre vizită, au folosit aplicația Word Cloud pentru mesaje despre mediu și poluare. S-au alăturat campaniei ”Totul va fi bine” și au adus speranță și culoare prin desenele lor. Au sărbătorit Ziua Fericirii cu o rețetă propusă de o colegă din clasele mai mari, denumită Prăjitura Fericirii, au scris mesaje de recunoștință de Ziua Amabilității, iar activitățile au continuat cu Ziua Pădurilor, Ziua Poeziei și Ziua Meteorologiei.
Alina Buduleanu a creat în Google Classroom: Laboratorul elevilor creativi pentru cei 27 de elevi de clasa a II-a, pentru care a transformat întreaga experiență de învățare online într-o misiune a unui echipaj de astronauți. Folosind drept context o poveste începută anul trecut, când ”micii elevi astronauți” au ”aselenizat” și au construit o Bază pe Lună, activitățile au continuat în online și au luat forma unor provocări de limba română, matematică, activități integrate care contribuie la dezvoltare personală, echilibru fizic și emoțional: „Mănânc ca un astronaut” (meniul zilnic al unui astronaut); „Mă antrenez ca un astronaut” (un program cu 5 exerciții fizice); „Emoție și echilibru” (3 activități relaxante), dar au creat și un playlist muzical al astronauților. Pentru copiii mei nefirescul din jur a devenit firesc, pentru că ei percep astronauții ca pe supereroi care sunt obișnuiți cu izolarea în cabină, lucrul sub presiune în medii toxice, au echipamente speciale. Copiilor mei le place să se identifice cu astfel de modele”, a explicat Alina Buduleanu. ”Misiunea” a fost atât de reușită, încât copiii au venit cu propriile provocări pentru colegii lor. Dacă procesele de învățare sunt concentrate pe Google Classroom, seara clasa se întâlnește într-o sesiune Zoom pentru socializare și feedback.
Chiar dacă cele trei cadre didactice s-au ajutat și până acum de platformele digitale, noua experiență de predare de la distanță nu este lipsită de provocări, dar nici de satisfacții. Doamnele spun că distanța impusă de această criză, le-a adus, de fapt, mai aproape atât de copii, cât și de părinți.