Despre cum se gestionează învățarea în această perioadă în care cursurile sunt suspendate și cum este să fii pedagog în școala online, ne spun profesorii care folosesc platforme de învățare, apeluri video și integrează lucrul cu rețele sociale. Trecerea a fost grea, dar există multe modele de bune practici care arată că lucrurile se pot întâmpla și în online. Cum este, însă, pentru un manager de școală aflat în situația în care trebuie să conducă o instituție de-acasă? Am încercat să aflăm de la trei directori, în cadrul unui webinar organizat de către Școala pe net, cum se comportă un lider în situații de criză, ce nevoi au școlile la acest moment, cum se desfășoară învățarea la nivel de comunitate educațională și cum se gestionează „școala de acasă”.
Al treilea din seria de întâlniri online – De vorbă cu profesorii în sala de-acasă, webinarul dedicat directorilor a adunat peste 1000 de participanți atât pe Zoom cât și pe Facebook. Acesta a promovat bune practici la nivelul managementului de școală prin experiențele a trei directori, parteneri în programele Fundației Seeding Knowledge și Asociației Techsoup Romania.
Ca manager de școală online, Cristian consideră că una din marile provocări este aceea că nu toate cadrele didactice stăpânesc foarte bine tehnici multimedia și de utilizare a instrumentelor online. De asemenea, la unele discipline învățarea online se pretează mai bine, la altele mai puțin bine. O altă problemă este faptul că elevii și părinții sunt bulversați de atâtea mijloace utilizate, fiecare cadru didactic având propriile cerințe, sau existența unor elevi care nu se pot conecta la învățarea online (din considerente socio-economice nu dețin calculator sau telefon, sau există familii cu 2, 3 copii la clase diferite și un singur calculator în casă, iar cadrele didactice susțin lecții audio-video în același timp).
Crede că cel mai indicat era să existe o platformă unică de învățare la nivel de minister, în care să existe toți elevii din țară și toate cadrele didactice, să fie cunoscută de toată lumea. Ba mai mult, pe o astfel de platformă să existe și materiale didactice propuse de profesori (o îmbinare a site-ului didactic.ro cu Google Classroom/Edmodo și Zoom … o platformă integrată). Ar trebui ca fiecare unitate să fie dotată cu tablete pentru fiecare elev, tablete care să conțină doar această platformă online (cu restricții la a accesa jocuri sau alte site-uri). Aceasta ar însemna egalitate de șanse. La revenirea la cursuri, consideră că trebuie să îmbine procesul de învățare tradițional cu învățarea online și să acordăm sprijin atât cadrelor didactice care nu au reușit să se conecteze cu elevii (cursuri de formare pentru tehnici multimedia și instrumente online), cât și elevilor care nu au putut accesa învățarea online (ore de recuperare fizică, în cadrul unității).
„Este nevoie de sprijin și claritate la nivelul întregului sistem de învățământ. Un director de școală poate lua anumite decizii, în contextul de față, dar nu înseamnă că sunt cele mai bune sau cele mai corecte.” spune Cristian Stănilă.
Din prima săptămâna, Carmen a căutat să organizeze cât mai bine și mai structurat lucrul în școală, alegând o platformă unică și anume, Google Classroom. S-a consultat cu profesorii și a creat grupuri de lucru și mentorat mai restrânse, în așa fel încât cei care cunoșteau platforma, ar fi putut să ofere suport celor care erau la început. După ce au început lucrul pe Google Classroom, au constatat că este un mod indirect de a comunica și că nu este încurajată conectarea propriu-zisă a elevilor cu profesorul și din nevoia de comunicare directă, a aderat comunitatea didactică din Fundulea și la Zoom, în paralel cu Google Classroom.
Pentru Carmen, a fost foarte important să ofere sprijin emoțional profesoriilor ei, dar și copiilor și părinților, de aceea a trimis mesaje video către aceștia, pentru a-i asigura că se caută soluții și că sunt o comunitate înainte de orice. De aceea, a avut mai multe întâlniri profesorale în care s-a asigurat că profesorii sunt bine înainte de orice, că au un spațiu securizat în care își pot manifesta nemulțumirile și greutățile. Știe că pentru unii a fost foarte complicat să adere la online și apreciază că au încercat înainte de orice evaluare, pe care are de gând să o facă periodic pentru a putea îmbunătăți ceea ce fac la LTF și a analiza și rezultate.
„De pe poziția noastră, acesta e puținul pe care îl putem face pentru a fi o parte activă a gestionării acestei crize. Iar legat de învățare online cât mai incluzivă, trebuie să accesibilizăm tehnologia și device-urile necesare pentru toți copiii, dar și pentru toți profesorii – majoritatea lucrează cu resurse personale, iar unii nu au device-uri atât de performante care să le permită să pună în practică anumite metode și platforme.” spune Carmen Maxim.
La școala din Radovanu, metodele online erau deja folosite în paralel cu învățarea tradițională, de aceea, transferul a fost unul mult mai firesc și ușor. Consiliile profesorale și orele de curs se întâmplă pe Google Meet în această perioadă, ca resursă gratuită și sigură asigurată de instituție. Pentru clasa la care este învățător, clasa Boboceilor, folosește Google Classroom încă de acum 3 ani, unde a creat deja numeroase sarcini de lucru și proiecte pe care elevii le realizează cu mult entuziasm, individual sau în echipă. Crede că e absolut necesar ca fiecare școală să ofere cadrul învățării în online și să existe totul foarte bine organizat. Marian a organizat digitalizarea școlii de mai mulți ani și s-a asigurat dinainte că fiecare copil are o modalitate de a lucra și în online – fie că e smartphone sau tabletă.
Crede că acțiunea este importantă la acest moment și consideră că trebuie să facem tot ce se poate pentru ca școala să se întâmple în online, iar pe copiii care nu au acces să îi sprijinim prin soluții personalizate la nivelul fiecărui caz – responsabilitatea este la nivel local, la fiecare diriginte și profesor care trebuie să își cunoască elevii și să genereze soluții și planuri de recuperare cât mai potrivite.
„Pentru mine, ca învățător la clasa a III-a, este important în general să pot integra aceste modalități de lucru online pentru elevii mei. Vorbim de o generație foarte conectată, care reacționează foarte bine la învățare online. Nu trebuie să ducem în derizoriu acest tip de învățare care implică tehnologia, pentru că elevii așteptau de mult asta.” spune Marian Cîrlig, director la Școala Gimnazială „Dimitrie Ion Ghica” Radovanu din Călărași.
Cei trei directori încearcă să își păstreze concentrarea și orientarea către soluții, fără a uita că trebuie să existe un scop în tot ceea ce se întâmplă. Este nevoie de viziune și claritate în învățământul din România, dar până a gândi criza în acești termeni mari, aceștia înțeleg că schimbarea începe de la firul ierbii și că trebuie să își asume rolul de directori cu mult curaj și disponibilitatea de a dezvolta, la rândul lor, noi competențe de management al „școlii de-acasă.”