Cyberbullying-ul este o realitate amplă care nu a luat naștere odată cu perioada de școală online, ci este un fenomen cu care foarte mulți copii se confruntau încă dinainte. Cu toate acestea, cadrele didactice nu erau atât de conștiente, pentru că nu se întâmpla sub ochii lor, așa cum este acum. Mihaela atrage atenția, însă, că nu orice șicană este bullying, ci „un comportament repetat, unde există un raport inegal de forțe și intenția clară de a produce rău fizic sau emoțional”. Ea povestește că în această perioadă apar multe meme-uri cu fețele copiilor din timpul videoconferințelor (screenshot-uri făcute de colegi), comentarii răutăcioase pe grupuri de Whatsapp unde profesorii nu sunt prezenți și că este datoria noastră, ca profesori, să ne asigurăm că facem o mediere corectă în aceste cazuri (în care discutăm și cu victima, dar și cu agresorul).
Pentru Simona, setarea unui set de reguli încă de la început creează un mediu securizant pentru toți copiii din grup. De asemenea, relația de încredere pe care a construit-o în timp, a ajutat-o și la trecerea în online. Atunci când a observat că există o abatere aparent mică, a considerat că este mult mai bine să o oprească pentru a preveni – ca atunci când a observat că elevii foloseau chat-ul din videoconferințe pentru comentarii fără rost. Învățătoarea a povestit că a fost greu să păstreze armonia în momentul în care copiii simțeau nevoia de a-i corecta pe ceilalți într-o manieră răutăcioasă. Deși susține corectarea greșelilor pe care copiii le fac atunci când scriu pe Whatsapp, crede că totul se face cu blândețe, pentru că cei mici se pot simți intimidați și să nu mai își dorească să mai scrie atunci când sunt corectați într-un mod care îi ofensează.
Despre expunerea pe care profesorul o face în online, cele două consideră că totul trebuie normalizat, mai ales că foarte mulți profesori împart spațiul de acasă cu alți membri ai familiei – unii la rândul lor lucrează de acasă, alții sunt și ei elevi. De aceea, Simona a spus că ea face videoconferințe din bucătărie, iar a făcut acest lucru să pară foarte firesc în fața copiilor. De asemenea, fiecare copil are un spațiu propriu acasă în care dă voie altora să pășească și e important să avem grijă cât intrăm în acel spațiu, pentru că în continuare există limite pe care trebuie să le respectăm. Tot Simona a povestit cum se folosește de acest nou spațiu pe care îl are la dispoziție intrând în casele copiilor pentru proiectarea lecțiilor și a face consolidare și aprofundare într-o formă cât mai prietenoasă.
Legat de trendul acesta al expunerii în Social Media a copiilor în această perioadă, deși intenția este lăudabilă, aceea de a încuraja activitatea didactică și a exemplifica, spațiul lor personal trebuie respectat, iar Mihaela atenționează că nu este recomandat să facem postări despre ei fără acordul lor deoarece le pierdem încrederea. Adolescenții sunt foarte sensibili la acest aspect, iar dacă deja ne luptam cu lipsa de motivație a unora de a se alătura orelor online, să te lupți cu restabilirea încrederii după ce ai pierdut-o face totul mai dificil și face ca spațiul să nu mai fie unul sigur, în care aceștia să se poată exprima liber. De asemenea, motivația învățării se face și prin adaptarea la nevoile acestor vremuri. Mihaela le-a reamintit copiilor că la școală au fost și medicii care tratează acum coronavirusul, că cercetătorii care se luptă să găsească un vaccin au studiat înainte și astfel, a arătat cât de valoroasă este educația și importanța ei în aceste vremuri de criză.
Un pericol al navigării online este și acela ca elevii să intre pe tot felul de site-uri care promovează un conținut neadecvat. În această perioadă, este mai greu de controlat timpul pe care copilul îl petrece în fața laptopului, dar acest lucru nu înseamnă că nu putem controla, ca părinți, ceea ce face copilul. Ca profesori, sursele pe care le recomandăm trebuie să fie sigure și adecvate – e o ocazie bună să îi învățăm pe copii despre fake news și cum să verifice ceea ce citesc, iar Mihaela a dedicat câteva întâlniri doar acestor subiecte.
E o perioadă complicată pentru mulți dintre profesorii care au avut probleme în a gestiona trecerea în online, dar așa cum spun și cele două invitate, este important să normalizăm aceste trăiri și să nu le lăsăm să afecteze ceea ce se întâmplă. Este diferită transformarea unui spațiu atât de amplu cum este cel virtual într-unul securizant, dar regulile și rutinele pot ajuta profesorii și elevii să continue orele în online într-o atmosferă cât mai productivă și prietenoasă.